Πώς η παχυσαρκία ευνοεί την ανάπτυξη του καρκίνου;
Γ. Μπ.: Η παχυσαρκία αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και της ινσουλίνης στον οργανισμό και αυτά με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Τα οιστρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες της γονιμότητας και της ταυτότητας του γυναικείου φύλου, κατά τη γόνιμη φάση της ζωής της γυναίκας (πριν την εμμηνόπαυση) παράγονται κατά κύριο λόγο στις ωοθήκες. Ωστόσο κι άλλοι ιστοί του ανθρώπινου σώματος, όπως το ήπαρ και το μυϊκό σύστημα, φαίνεται να συνεπικουρούν σε αυτή τη παραγωγή. Η ενεργοποίηση όμως των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση γίνεται στον λιπώδη ιστό, μέσω μιας βιοχημικής επεξεργασίας που ονομάζεται αρωματοποίηση. Ενώ το φυσιολογικό ποσοστό λιπώδους ιστού βοηθάει στην ορμονική ισορροπία του οργανισμού (γι’ αυτό οι πολύ λεπτές γυναίκες παρουσιάζουν ορμονικές διαταραχές) το επιπλέον λίπος προκαλεί εντονότερη αρωματοποίηση.