fbpx

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΑΓΑΔΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Πρόκειται για μία κάθετη πληγή του πρωκτικού σωλήνα, που επεκτείνεται καταμήκος της οδοντωτής γραμμής ως το στόμιο του πρωκτού και σε βάθος ως τον έσω σφιγκτήρα του πρωκτού.

Οφείλεται στον τραυματισμό του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων, συνθήκη χαρακτηριστική της χρόνιας δυσκοιλιότητας και της υπερτονίας του έσω πρωκτικού σφιγκτήρα.

Εκδηλώνεται με ισχυρό πόνο ή κάψιμο αμέσως μετά την κένωση, που διαρκεί έως και 6 ώρες, μπορεί να συνοδεύεται από κάποιου βαθμού αιμορραγία.

Η συντηρητική αγωγή με χρήση τοπικών αλοιφών με νιτρώδη συστατικά και υπακτικά για τη ρύθμιση των κενώσεων, συνήθως, αποδεικνύεται ανεπαρκής, καθώς και εναλλακτικές απόπειρες θεραπείας (έκχυση botox στον έσω λείο μυϊκό σφιγκτήρα κ.α.).

Χειρουργική Θεραπεία Ραγάδος Δακτυλίου
ΕΠΕΜΒΑΣΗ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΡΑΓΑΔΑΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ

Η θεραπεία συνίσταται στον καθαρισμό ή την αφαίρεση της ραγάδας με χρήση Laser ή RF και μπορεί να συνοδευτεί με μερική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, σε περιπτώσεις χρόνιου σπασμού του έσω σφιγκτήρα, που διευκολύνει τη γρηγορότερη επούλωση και την απομάκρυνση της υποτροπής και εξασφαλίζει το μηχανισμό εγκράτειας του σφιγκτήρα.

Η διάρκεια είναι σύντομη (20-30’) και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ημέρα (One Day Clinic).

Η παρέμβαση αυτή δίνει και τη λύση στην αιμορροϊδοπάθεια και την αιμορραγία, που συχνά συνοδεύουν μια ραγάδα, με άμεσα και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα και γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινότητά του.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Αγαπητέ ασθενή,

Υποβληθήκατε σε επέμβαση ορθοπρωκτικής χειρουργικής για τη διόρθωση ραγάδας δακτυλίου.

Ακολουθούν κάποιες γενικές συμβουλές για τη βελτίωση της  μετεγχειρητικής πορείας:

  • Να καταναλώνετε αρκετά υγρά (νερό, φυσικούς χυμούς τουλάχιστον 1,5 – 2 λίτρα / ημέρα).
  • Αποφεύγετε τροφές που μπορούν να προκαλέσουν τοπικό ερεθισμό (μπαχαρικά, αλκοόλ) ή διέγερση της συσταλτικότητας τoυ εντέρου (καφές, τσάι).
  • Να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει υγρά και φυτικές ίνες (δημητριακά, σούπες με λαχανικά, φρούτα).
  • Να ασκείστε συχνά (περπάτημα, κολύμβηση 30’ – 40’, 3 – 4 φορές την 1η εβδομάδα, γυμναστήριο από τη 2η εβδομάδα).
  • Να αποφύγετε τη χρήση μηχανής και ποδηλάτου για 1 μήνα.
  • Να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα (καλύτερα το πρωί μετά από 1 ποτήρι νερό), με μικρή διάρκεια (όχι πάνω από 5’), χωρίς να σφίγγεστε!
  • Μετά την αφόδευση να πλένετε την περιοχή με κρύο νερό και σαπούνι και να σκουπίζεστε ταμποναριστά με μία βαμβακερή πετσέτα (όχι χαρτί τουαλέτας!). Αυτό μπορεί να γίνει 2 φορές / ημέρα.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΤΕ:

  • Μία φυσιολογική πυρετική δεκατική κίνηση (έως 37,5º C τις πρώτες 2 – 3 ημέρες), που υποχωρεί χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού.
  • Μία φυσιολογική εκροή ενός βλεννώδους και κολλώδους υγρού (για 3 – 4 εβδομάδες), που οφείλεται στη διαδικασία επούλωσης, αν υπάρχει τραυματική επιφάνεια (αιμορροϊδεκτομή, παροχέτευση περιεδρικού αποστήματος, εκτομή περιεδρικού συριγγίου).
  • Μία φυσιολογική παρουσία λίγων σταγόνων αίματος μετά από μία εργώδη κένωση (σκληρά κόπρανα).
  • Ένα φυσιολογικό μετεγχειρητικό οίδημα στην περιοχή, ιδίως στις περιπτώσεις εκτομής νοσούντων ιστών, που υποχωρεί μετά από ̴ 1 μήνα.
  • Έναν φυσιολογικό κνησμό (φαγούρα) που, συνήθως, οφείλεται στη διαδικασία επούλωσης και υποχωρεί με την υγιεινή της περιοχής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΑΝ!

*Παρουσιαστεί μια ακατάσχετη αιμορραγία (ζωηρό, κόκκινο αίμα που δεν σταματά).

* Πυρετός ˃ 38º C, που χρήζει λήψης αντιπυρετικού και μπορεί να συνοδεύεται από πόνο.