fbpx

ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΓΓΙΟ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Πρόκειται για τις δύο φάσεις μιας ορθοπρωκτικής λοίμωξης.

Το περιεδρικό απόστημα (οξεία φάση) είναι μια φλεγμονή του περιπρωκτικού δέρματος και εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα, πυρετό και συλλογή πύου.

Το περιεδρικό απόστημα πρέπει να παροχετεύεται το συντομότερο δυνατό και σε βάθος.

Το περιεδρικό συρίγγιο (χρόνια φάση) είναι η κατάληξη ενός περιεδρικού αποστήματος που δεν παροχετεύτηκε έγκαιρα ή παροχετεύθηκε ατελώς. Αποτελεί την οδό επικοινωνίας μεταξύ του παχέος εντέρου (έσω στόμιο) και του δέρματος (δερματικό ή έξω στόμιο).

Παρουσιάζεται με την εκροή ρυπαρού υγρού ή πύου από το δέρμα και μπορεί να συνοδεύεται από πρωκτικό κνησμό και περιπρωκτικές δερματίτιδες.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΩΝ ΣΥΡΙΓΓΙΩΝ

Πρέπει να στοχεύει στην ανεύρεση και καταστροφή του περιεδρικού συριγγίου σε όλη του την πορεία και με τα δύο στόμια.

Διατήρηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού του πρωκτού και της εγκράτειας, στις περιπτώσεις διασφιγκτηριακής πορείας του συριγγίου.

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ (VAAFT)

Περιεδρικό απόστημα & Συρίγγια

Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση των συριγγίων συνίσταται στη χρήση ειδικού λεπτού ενδοσκοπίου (συριγγοσκόπιο) που επιτρέπει την πλήρη χαρτογράφηση της πορείας του συριγγίου από το έξω έως το έσω στόμιο, καθώς και των διακλαδώσεων του με απόλυτη ακρίβεια (απεικονιστική φάση σε μεγέθυνση 3HD οθόνης) και την καταστροφή του επιθηλίου του συραγγώδους πόρου καθ’ όλο το μήκος του με χρήση ενέργειας (χειρουργική φάση με Laser, RF).

ΧΡΗΣΗ LASER – ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Η Δέσμη Laser συγκεκριμένου μήκους κύματος, βάθους, έκτασης και γωνίας 360° προκαλεί μια φωτοθερμική διαδικασία ουλοποίησης και δημιουργίας ινώδους ιστού στο εσωτερικό του συραγγώδους πόρου (φωτοπληξία), εξασφαλίζοντας τη διατήρηση του σφιγκτηριακού μηχανισμούν του προκτού και την αποφυγή της ακράτειας κοπράνων στις περιπτώσεις διασφιγκτηριακής πορείας του συραγγώδους πόρου.
  • Απουσία τραύματος και συνοδού μετεγχειρητικού πόνου (απουσία τομών και ραμμάτων).
  • Σύντομη διάρκεια (20 – 30 λεπτά) και σύντομη μετεγχειρητική παραμονή με έξοδο την ίδια ημέρα (Day Clinic).
  • Απουσία μετεγχειρητικών αλλαγών και γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα (μετά 1 – 2 ημέρες).
  • Μείωση των ποσοστών υποτροπής (˂ 10%) λόγω της ακρίβειας της μεθόδου (ψηφιακή μεγένθυνση, 3ΗD οθόνη, ακρίβεια δέσμης laser).
ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Αγαπητέ ασθενή,

Υποβληθήκατε σε επέμβαση ορθοπρωκτικής χειρουργικής για τη διόρθωση Περιεδρικό αποστήματος ή Συριγγίου.

Ακολουθούν κάποιες γενικές συμβουλές για τη βελτίωση της  μετεγχειρητικής πορείας:

  • Να καταναλώνετε αρκετά υγρά (νερό, φυσικούς χυμούς τουλάχιστον 1,5 – 2 λίτρα / ημέρα).
  • Αποφεύγετε τροφές που μπορούν να προκαλέσουν τοπικό ερεθισμό (μπαχαρικά, αλκοόλ) ή διέγερση της συσταλτικότητας τoυ εντέρου (καφές, τσάι).
  • Να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει υγρά και φυτικές ίνες (δημητριακά, σούπες με λαχανικά, φρούτα).
  • Να ασκείστε συχνά (περπάτημα, κολύμβηση 30’ – 40’, 3 – 4 φορές την 1η εβδομάδα, γυμναστήριο από τη 2η εβδομάδα).
  • Να αποφύγετε τη χρήση μηχανής και ποδηλάτου για 1 μήνα.
  • Να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα (καλύτερα το πρωί μετά από 1 ποτήρι νερό), με μικρή διάρκεια (όχι πάνω από 5’), χωρίς να σφίγγεστε!
  • Μετά την αφόδευση να πλένετε την περιοχή με κρύο νερό και σαπούνι και να σκουπίζεστε ταμποναριστά με μία βαμβακερή πετσέτα (όχι χαρτί τουαλέτας!). Αυτό μπορεί να γίνει 2 φορές / ημέρα.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΤΕ:

  • Μία φυσιολογική πυρετική δεκατική κίνηση (έως 37,5º C τις πρώτες 2 – 3 ημέρες), που υποχωρεί χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού.
  • Μία φυσιολογική εκροή ενός βλεννώδους και κολλώδους υγρού (για 3 – 4 εβδομάδες), που οφείλεται στη διαδικασία επούλωσης, αν υπάρχει τραυματική επιφάνεια (αιμορροϊδεκτομή, παροχέτευση περιεδρικού αποστήματος, εκτομή περιεδρικού συριγγίου).
  • Μία φυσιολογική παρουσία λίγων σταγόνων αίματος μετά από μία εργώδη κένωση (σκληρά κόπρανα).
  • Ένα φυσιολογικό μετεγχειρητικό οίδημα στην περιοχή, ιδίως στις περιπτώσεις εκτομής νοσούντων ιστών, που υποχωρεί μετά από ̴ 1 μήνα.
  • Έναν φυσιολογικό κνησμό (φαγούρα) που, συνήθως, οφείλεται στη διαδικασία επούλωσης και υποχωρεί με την υγιεινή της περιοχής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΑΝ!

*Παρουσιαστεί μια ακατάσχετη αιμορραγία (ζωηρό, κόκκινο αίμα που δεν σταματά).

* Πυρετός ˃ 38º C, που χρήζει λήψης αντιπυρετικού και μπορεί να συνοδεύεται από πόνο.