fbpx

ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΩΣΗ

Εκκολπωμάτωση

Ονομάζεται η δημιουργία μικρών προσεκβολών του εντερικού βλεννογόνου μέσα από ευένδοτα σημεία του εντερικού τοιχώματος (κυρίως τα σημεία εισόδου αγγείων στο τοίχωμα), που καλούνται εκκολπώματα, και οφείλεται σε χρόνια αύξηση της πίεσης μέσα στον αυλό του παχέος εντέρου. Είναι μια συνηθισμένη κατάσταση σε ηλικιωμένα άτομα, αλλά τελευταία απαντάται όλο και πιο συχνά σε νεότερους με κακές καθημερινές συνήθειες: σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής, χαμηλή περιεκτικότητα τροφών σε φυτικές ίνες, υπερβολική κατανάλωση καφέ κι αλκοόλ, αλλά και λόγω των νεότερων τεχνολογικών δυνατοτήτων για μια πιο έγκαιρη διάγνωση.

Εκκολπωματίτιδα: είναι η φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων εκκολπωμάτων μετά την παγίδευση κοπράνων στο εσωτερικό τους και την ανάπτυξη μικροβίων.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

  • Ρήξη αγγείου του εντερικού τοιχώματος και σοβαρή αιμορραγία (εντερορραγία).
  • Ρήξη εκκολπώματος και διάτρηση παχέος εντέρου (μετά από σοβαρές ή επαναλαμβανόμενες εκκολπωματίτιδες), δημιουργία αποστήματος ή πρόκληση σοβαρής κοπρανώδους περιτονίτιδας.
  • Επανειλημμένες εκκολπωματίτιδες προκαλούν συρίγγια και επικοινωνία του παχέος εντέρου με άλλα όργανα της κοιλιάς (ουροδόχος κύστη, κόλπος στις γυναίκες) ή στένωση και απόφραξη του εντέρου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συνήθως τα εκκολπώματα δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί ν’ ανακαλυφθούν τυχαία, συνοδεύουν όμως σχεδόν πάντα μια προβληματική λειτουργικότητα του παχέος εντέρου (ήπιες κράμπες, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα). Ένας στους πέντε ασθενείς με εκκολπώματα εμφανίζει, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, μια κρίση εκκολπωματίτιδας: πόνο και ευαισθησία στη (ΑΡ) κάτω κοιλιακή χώρα, ρίγος και πυρετό, εμετούς, αιμορραγία και έντονη δυσκοιλιότητα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Γίνεται ενδοσκοπικά (κολονοσκόπηση) ή απεικονιστικά (βαριούχος υποκλυσμός, αξονική τομογραφία κοιλίας με p.os. και i.v. σκιαγραφικό).

Προηγμένη, τεχνολογικά, απεικόνιση προσφέρει η αξονική κολονογραφία (Virtual Colonoscopy), με την οποία μπορεί να ελεγχθεί και ν’ αναπαραχθεί ψηφιακά το εσωτερικό του παχέος εντέρου χωρίς να υποβληθεί ο ασθενής σε κολονοσκόπηση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ:

  • Αύξηση πρόσληψης υγρών (6 – 8 ποτήρια την ημέρα) και φυτικών ινών στη διατροφή (25-30 gr φυτικών ινών καθημερινά) ελαττώνει την επίπτωση της εκκολπωμάτωσης και των επιπλοκών της.
  • Αύξηση φυσικής δραστηριότητας.
  • Αποφυγή κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων καφέ κι αλκοόλ.

ΚΡΙΣΗ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑΣ

Χορήγηση αντιβιοτικών, αναλγητικών και αντιπυρετικών, προσωρινή διακοπή δίαιτας και πρόσληψης υγρών (απαιτείται εισαγωγή σε Νοσοκομειακό περιβάλλον).

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑΣ

Αν ένας ασθενής έχει πάνω από δύο σοβαρές κρίσεις εκκολπωματίτιδας που απαίτησαν νοσηλεία τον ίδιο χρόνο, συνιστάται κολεκτομή, η χειρουργική δηλ. αφαίρεση του τμήματος που πάσχει.

Επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση ρήξης εκκολπώματος ή / και κοπρανώδους περιτονίτιδας μπορεί ν’ απαιτήσουν τη δημιουργία προσωρινής κολοστομίας.