fbpx

Success Stories – Συνέντευξη Εφημερίδα “Βήμα”

ΕΡ.: ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΓΙΑΤΡΟΣ;

Από νεαρή ηλικία και με αποκρυσταλλωμένη την πεποίθηση ότι το προσωπικό νόημα της ζωής μου θα έπρεπε να εκφραστεί με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση προσφοράς με ήθος και ευσυνειδησία, επέλεξα το δύσκολο δρόμο της Ιατρικής επιστήμης, που απαιτεί υψηλού βαθμού επιστημονική κατάρτιση, ικανότητα και συνεχιζόμενη εκπαίδευση.

ΕΡ.: ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ;

Η επιλογή της ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής έγινε κατά τη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών Ιατρικής στο πανεπιστήμιο “La Sapienza”  της Ρώμης, με κριτήριο την ολοκληρωμένη  αντιμετώπιση παθήσεων που δεν μπορούν να ωφεληθούν πλήρως από μία φαρμακευτική αγωγή και όταν πρέπει να εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι σκοποί: διάγνωση, πρόληψη, εκτομή νοσούντων ιστών και οργάνων, ανακούφιση από οξύ πόνο, ανάπλαση και αποκατάσταση ελλειμμάτων.

ΕΡ.: ΠΟΣΟ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΣΑΣ ΟΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΣΑΣ;

Η Ιατρική ως επιστήμη αλλά και η Χειρουργική ως ειδικότητα και τέχνη, απαιτούν τη  συνεχιζόμενη εκπαίδευση και εξειδίκευση για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού ως μοναδικού, προς όφελος του ασθενούς συνανθρώπου. Με αυτόν τον άξονα επέλεξα τις εξειδικεύσεις της Ογκοπλαστικής Χειρουργικής Μαστού, της Ενδοκρινικής Χειρουργικής Θυρεοειδούς ώς χειρουργός θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων, τη Βαριατρική και Μεταβολική Χειρουργική της Νοσογόνου Παχυσαρκίας και μετεκπαιδεύτηκα στη χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, καθώς και στην Ενδοσκοπική και ελάχιστα επεμβατική Χειρουργική με τη χρήση Laser στην ορθοπρωκτική περιοχή.

ΕΡ.: ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΣΑΣ;

Θυμάμαι με νοσταλγία την περίοδο της ειδικότητας στη Γενική Χειρουργική, στη Β’ Χειρουργική Κλινική του Τζάνειου Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά, όπου ήρθα σε επαφή με όλο το εύρος της Γενικής Χειρουργικής, βάσει ενός πολύ καλά οργανωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος ειδικότητας. Η πρώτη επέμβαση που μου εμπιστεύθηκε ήταν μία ανοικτή σκωληκοειδεκτομή για οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Success Stories - Συνέντευξη Εφημερίδα "Βήμα"

ΕΡ.: ΤΟ 2004 ΙΔΡΥΣΑΤΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. ΤΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ;

Το 2004 προχώρησα στην ίδρυση του Πειραϊκού Χειρουργικού Κέντρου  Πρόληψης, Διάγνωσης και Αντιμετώπισης παθήσεων στους τομείς της Γενικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ογκολογίας με τις τελευταίες μεθόδους αιχμής της Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής  Χειρουργικής, της Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής με τη χρήση νέων τεχνολογιών (Laser, Υπέρηχοι, Ραδιοκύματα), της Ογκοπλαστικής  Χειρουργικής Μαστού, της Ενδοκρινικής Χειρουργικής Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων, της Βαριατρικής και Μεταβολικής Χειρουργικής για Νοσογόνο Παχυσαρκία, της Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής και ενός δικτύου εξειδικευμένων Ιατρών – Συνεργατών στους υπόλοιπους τομείς  Χειρουργικών και Παθολογικών Ειδικοτήτων και με κύριο άξονα την προσφορά εξατομικευμένων ιατρικών υπηρεσιών, υψηλού επιπέδου και εξειδίκευσης.

ΕΡ.: ΣΕ ΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΣΑΣ;

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια αυξημένη ζήτηση για εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας με τη χρήση νέων τεχνολογιών και λιγότερο επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών με ένα σημαντικό ποσοστό συναδέλφων να επιλέγει κάποια εξειδίκευση και απομένει στους υπόλοιπους συναδέλφους Ιατρούς να σταθούν στο ύψος αυτής της νέας πρόκλησης.

ΕΡ.: ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ;

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα προσπαθεί να ακολουθήσει την αυξανόμενη τάση εφαρμογής νέων διαγνωστικών και ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών, με στόχο την επίτευξη του ζητούμενου θεραπευτικού αποτελέσματος με τη μικρότερη δυνατή έκταση ιστικής βλάβης και την ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών ενοχλημάτων.

ΕΡ.: ΠΟΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ;

Απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν στον τομέα της πρόληψης στη χώρα μας. Ήδη αρκετά κρατικά προγράμματα προληπτικού πληθυσμιακού ελέγχου (screening) είναι σε εφαρμογή με αρκετά καλό ποσοστό διείσδυσης στον πληθυσμό και για τη βελτίωση αυτού του ποσοστού πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες μέσω των ιατρικών συλλόγων και νέων κρατικών εκστρατειών ενημέρωσης, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του κάθε Ιατρού στην προσωπική επαφή με τους ασθενείς του.

ΕΡ.: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΑΣ ΩΣ ΓΙΑΤΡΟΣ;

Η αντίληψη μου περί της Ιατρικής αλλά και της Χειρουργικής ειδικότερα είναι ότι κάθε ασθένεια μπορεί να είναι καλά στοιχειοθετημένη και περιγεγραμμένη σε ένα βιβλίο Ιατρικής, γεγονός που την κάνει «κοινή» για όλους, αλλά ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός, με διαφορετικό γονιδιακό υπόβαθρο, ιατρικό ιστορικό και, επομένως, με διαφορετικές ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο, έχοντας ως επίκεντρο τον κάθε ασθενή με τις διαφορετικές προσωπικές του ιδιαιτερότητες, στο Πειραϊκό Χειρουργικό Κέντρο αξιοποιούμε την πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και εφαρμόζουμε αποτελεσματικά όλες τις σύγχρονες μεθόδους πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης χειρουργικών παθήσεων, προκειμένου να παρέχουμε την καλύτερη εξατομικευμένη φροντίδα.

ΕΡ.: ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ;

Η επιλογή του Ιατρού από τον ασθενή αποτελεί μια προσωπική απόφαση και θα πρέπει να γίνεται βάσει της ιατρικής, ειδικής του κατάρτισης, αλλά πιστεύω ότι παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο η προσωπική, ανθρώπινη  επαφή με τον ασθενή ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να σχηματίσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τον επιστήμονα υγείας, που πρόκειται να του εμπιστευθεί ένα τόσο πολύτιμο αγαθό όπως η υγεία του.

ΕΡ.: ΠΟΙΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΑΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΩΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΝ;

 Με αυτή ακριβώς την πεποίθηση πορεύομαι και εγώ στη σχέση μου με τον κάθε ασθενή, μια σχέση που δεν ολοκληρώνεται με το πέρας κάποιας επέμβασης και της νοσηλείας, αλλά συνεχίζεται και μετά γιατί έχει γερές βάσεις διαπροσωπικής και ανθρώπινης επαφής πρωτίστως.

ΕΡ.: ΠΟΣΕΣ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ;

Η ενασχόληση με τη Χειρουργική δεν έχει ωράρια. Είμαι συνεχώς διαθέσιμος και όχι από καθήκον αλλά από επιλογή.

ΕΡ.: ΕΧΕΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΧΟΜΠΙ;

Λίγος χρόνος απομένει για δραστηριότητες εκτός της Ιατρικής. Απολαμβάνω βραδινές βόλτες με τον σκύλο μου που με αποφορτίζουν από την ένταση της ημέρας και θα ήθελα να μπορούσα να ταξιδεύω περισσότερο.

ΕΡ.: ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MOTTO ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ;

«Οκόσα φάρμακα ούκ ιήται, σίδερος ιήται». Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΙΔΕΡΟ (ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ).  

Recent Posts