fbpx

ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ

Είναι η συχνότερη μορφή κήλης, πιο συχνή στους άνδρες και εμφανίζεται ως μια μαλακή προσεκβολή της βουβωνικής περιοχής με διαλείπουσα ή συνεχή παρουσία με ή χωρίς πόνο εξαιτίας της κήλης.

Σε κάποιες περιπτώσεις η κήλη αποτελεί τυχαίο εύρημα κλινικής εξέτασης του κοιλιακού τοιχώματος ή απεικόνισης για άλλους λόγους.

Μπορεί να εμφανίσει περίσφιξη με δραματική αλλαγή της κλινικής εικόνας (έντονο άλγος, πυρετός, έμετοι, ειλεός, κίνδυνος νέκρωσης του εντέρου).

Ανάλογα από το σημείο εξόδου, οι βουβωνοκήλες διακρίνονται σε: «λοξές» (όταν το ενδοκοιλιακό περιεχόμενο προπίπτει δια του έσω βουβωνικού στομίου και κατά μήκος του βουβωνικού καναλιού, μιας φυσικής διόδου για την κάθοδο του ομόπλευρου όρχι κατά την εμβρυϊκή ζωή) και σε «ευθείες» (όταν προπίπτουν δι’ ενός ευένδοτου σημείου του οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος του βουβωνικού καναλιού).

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ)

ΕΞΩΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ (ΤΕΡ)

Βουβωνοκήλη
  • Δεν υπάρχει διατομή μυών και η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη, η τοποθέτηση του πλέγματος γίνεται πάνω από το περιτόναιο και κάτω από τους μύες (εξασφάλιση συνύπαρξης λοξών και ευθειών βουβωνοκηλών «δίκην παντελονιού») και καθήλωση αυτού με απορροφήσιμες λαπαροσκοπικές καρφίδες.
  • Μικρές τομές για άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα (1 εκ. υπομφάλια – 2 τομές των 5 χιλιοστών στη μέση γραμμή).
  • Γρήγορη κινητοποίηση (ο ασθενής 3 ώρες μετά το χειρουργείο κινητοποιείται) και επιστροφή στο σπίτι και τις καθημερινές δραστηριότητες την επόμενη ημέρα.
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Αποφυγή άρσης βαρών για 6 εβδομάδες και αντιμετώπιση χρόνιου βήχα και δυσκοιλιότητας.
  • Απουσία επιπλοκών, με μοναδική (2,5 %) την ανάπτυξη ορρώδους αντιδραστικού υγρού (λόγω του πλέγματος), το οποίο απορροφάται σε 3 – 5 εβδομάδες και χαμηλά ποσοστά υποτροπής (˂ 1%).
  • Η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΩΝ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ ΠΡΟΣΑΓΩΓΩΝ στους αθλητές.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ (ΕΝΔΟΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ – TAPP)