Χειρουργική Πρωκτού

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού, δηλαδή αυτές αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής αυτής. Είναι ουσιαστικά αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, δηλαδή «σωληνάκια» που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού και σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα αγγείων, που ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Επίσης κατά την διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια, στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα μέσα στο τελευταίο μέρος του εντέρου, αλλά και επιτρέπει την δίοδό τους κατά την αφόδευση. Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν. Όταν αυτό συμβεί τότε μιλάμε για πάθηση στις αιμορροΐδες, με άλλα λόγια αιμορροϊδοπάθεια.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑΣ

Η πληθώρα των χειρουργικών τεχνικών που έχουν εφαρμοστεί ως σήμερα (εκτομή κατά MilliganMorgan, σκληροθεραπείες, ελαστική περίδεση αιμορροϊδικών όζων, διαστολή δακτυλίου κατά LORD κ.α.) στόχευαν στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων αυτών καθ’ εαυτών κι όχι στο αίτιο δημιουργίας τους που είναι η χαλάρωση του συνδετικού ιστού που τους συγκρατεί. Οι περισσότερες απ’ αυτές έχουν ως κύριο μειονέκτημα την υποτροπή, κάποιου βαθμού μετεγχειρητικό πόνο και τη στένωση.

 • Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε μια νέα χειρουργική μέθοδος, η ΤΕΧΝΙΚΗ HALRAR η οποία στοχεύει το αίτιο της αιμορροϊδοπάθειας, δηλαδή τη χαλάρωση του στηρικτικού συνδετικού ιστού και την πρόπτωση του εντερικού βλεννογόνου, που συνοδεύει περιπτώσεις πρόπτωσης του ορθικού βλεννογόνου δια του πρωκτού.
 • Διακόπτεται η αιματική τροφοδοσία των όζων, μετά από εντόπιση του τροφοφόρου αγγείου με σύγχρονο σύστημα υπερήχων (HAL), με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση τους και συνοδεύεται με ανόρθωση του προπίπτοντα βλεννογόνου (RAR).

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 • Με τη μέθοδο αυτήν αντιμετωπίζεται αιτιολογικά η αιμορροϊδοπάθεια και αποτελεσματικά η πρόπτωση και η αιμορραγία (μέχρι σήμερα πάνω από 200.000 ασθενείς έχουν υποβληθεί σε αυτήν την τεχνική με θεαματικά αποτελέσματα).
 • Είναι αναίμακτη, ανώδυνη και μικρή παρέμβαση (διάρκεια 30’).
 • Η μετεγχειρητική παραμονή στην Κλινική (το πολύ έως 24 ώρες) και η σύντομη μετεγχειρητική ανάρρωση (2-3 ημέρες) κάνουν τη μέθοδο κατάλληλη για πολυάσχολους ασθενείς και επιτρέπει τη γρήγορη επάνοδο στην φυσιολογική καθημερινότητα.
 • Ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών ενοχλημάτων (πόνος, κάψιμο).
 • Αποφυγή στένωσης, υποτροπής (˂ 10%).
 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

 • Η θεραπεία των αιμορροΐδων πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με το στάδιο αιμορροϊδοπάθειας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Κάθε ασθενής εξετάζεται ενδελεχώς (κλινική εξέταση) και συμπληρωματικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν απεικονιστικές μέθοδοι (διαγνωστική ορθοσκόπηση, ενδορθικός υπέρηχος, μαγνητική τομογραφία περινέου).

 • Μπορεί να εφαρμοστεί συνδυασμός τεχνικών για την καλύτερη και ασφαλέστερη αντιμετώπιση δύσκολων και παραμελημένων αιμορροϊδοπαθειών (HAL – RAR + εκτομή με Laser – RF).
 • Η τεχνική HAL – RAR είναι εφαρμόσιμη και σε αρχικά στάδια (1ου– 2ου βαθμού) αλλά και σε 3ου βαθμού πρόπτωση αιμορροΐδων.
 • Περιορισμοί υπάρχουν σε περιπτώσεις πρόπτωσης μόνο ενός βλεννογονικού υποστηρίγματος («μαξιλάρι») καθώς και σε περιπτώσεις πρόπτωσης 4ου βαθμού όπου όλο το πρωκτόδερμα, λόγω ίνωσης, δεν ανατάσσεται εντός του πρωκτικού σωλήνα και απαιτείται συμπληρωματική εκτομή με χρήση ενέργειας (ψαλίδι υπερήχων, Laser, RF) κάποιου σαθρού αιρροϊδικού όζου, προς αποφυγή της επακόλουθης δημιουργίας αποστήματος + περιεδρικού συριγγίου ή αιμορροϊδοπηξία με χρήση Laser.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΑΓΑΔΑΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ

Η θεραπεία συνίσταται στον καθαρισμό ή την αφαίρεση της ραγάδας με χρήση Laser και συνοδεύεται με μερική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή για τον έλεγχο του χρόνιου σπασμού του έσω σφιγκτήρα, που διευκολύνει τη γρηγορότερη επούλωση και την απομάκρυνση της υποτροπής. Η διάρκεια είναι σύντομη (20-30’) και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ημέρα (Day Clinic).

Συρίγγια μπορούν να δημιουργηθούν σε πολλά σημεία του οργανισμού. Τα περιεδρικά συρίγγια όμως εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Στη μεγαλύτερη πλειονότητά τους προκαλούνται από την φλεγμονή και την απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων.

Οι αδένες αυτοί εκβάλλουν στην οδοντωτή γραμμή, στο όριο μεταξύ του πλακώδους και του κυλινδρικού επιθηλίου, στον αυλό του πρωκτού. Η απόφραξη των αδένων αυτών προκαλεί φλεγμονή, διόγκωση και τελικά δημιουργία περιεδρικού αποστήματος.

Το απόστημα που εκδηλώνεται με πόνο, κοκκινίλα και διόγκωση συνήθως εμφανίζεται στο δέρμα του πρωκτού. Η αυτόματη διάνοιξη του αποστήματος ή η χειρουργική παροχέτευση του έχει σαν αποτέλεσμα την εκτόνωση της φλεγμονής αλλά η επικοινωνία με το έντερο παραμένει. Αυτή ακριβώς η επικοινωνία, που στην ουσία είναι η χρόνια φάση του αποστήματος είναι το περιεδρικό συρίγγιο, που πλέον παριστά μία μικρή οπή από την οποία κατά καιρούς ρέει πυώδες υγρό.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΩΝ ΣΥΡΙΓΓΙΩΝ

 • Πρέπει να στοχεύει στην ανεύρεση και καταστροφή του περιεδρικού συριγγίου σε όλη του την πορεία και με τα δύο στόμια.
 • Διατήρηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού του πρωκτού και της εγκράτειας, στις περιπτώσεις διασφιγκτηριακής πορείας του συριγγίου.

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ (VAAFT)

Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση των συριγγίων συνίσταται στη χρήση ειδικού λεπτού ενδοσκοπίου (συριγγοσκόπιο) που επιτρέπει την πλήρη χαρτογράφηση της πορείας του συριγγίου από το έξω έως το έσω στόμιο του, των διακλαδώσεων του και την καταστροφή του στη συνέχεια με χρήση ενέργειας (Laser, RF).

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

 • ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ, ΣΥΝΤΟΜΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ.
 • ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ, ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ.
 • ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ (˂ 10%) ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ (ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΓΕΝΘΥΝΣΗ, 3ΗD ΟΘΟΝΗ).
 • ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΦΙΓΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΟΠΡΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑΣΦΙΓΚΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΑΓΓΩΔΟΥΣ ΠΟΡΟΥ.
Recent Posts

Start typing and press Enter to search