ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα εμβρυϊκό κατάλοιπο του τυφλού (του πρώτου τμήματος του παχέος εντέρου), πλούσιο σε λεμφικό ιστό και με αποστολή την κάλυψη του οργανισμού, σε νεαρή ηλικία, κατά των λοιμώξεων του γαστρεντερικού σωλήνα (γνωστή και ως η «αμυγδαλή» του εντέρου).

  • Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης είτε από αποφρακτικούς λόγους (κοπρόλιθος, στερεά υπολείμματα τροφών) ή λοίμωξη (ιογενής, εντεροκολίτιδα κ.α.) Είναι η πιο συχνή πάθηση που απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση στην παιδική και εφηβική ηλικία.
  • Τα συμπτώματα είναι στην αρχή ήπια (πόνος στο στομάχι και περιομφαλικά, ναυτία, έμετοι ή και διάρροια, ανορεξία, ήπια δεκατική πυρετική κίνηση) αλλά στη συνέχεια γίνονται χαρακτηριστικά: έντονος και επίμονος πόνος που χειροτερεύει και εντοπίζεται στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς, με υψηλό πυρετό και ευαισθησία στην περιοχή έως σημεία περιτοναϊσμού (αναπηδώσα ευαισθησία ή Rebound).

ΑΥΤΗ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!!!

Η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι λοιπόν κρίσιμης σημασίας και κάποιες φορές δύσκολη.

Η Διαφοροδιάγνωση περιλαμβάνει γυναικολογικές παθήσεις (ρήξη ωχρού σωματίου ωοθήκης, συστροφή κύστης ωοθήκης, εξαρτηματίτιδα, εξωμήτριος κύηση, ενδομητρίωση κ.α.), αποφρακτικά φαινόμενα στο λεπτό έντερο (συμφύσεις, εγκολεασμός λεπτού εντέρου), διάφορες φλεγμονές (φλεγμονή Μεκελείου απόφυσης, Νόσος Crohn τελικού ειλεού, μεσεντέρος λεμφαδενίτιδα κ.α.). 

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά με 3 μικρές τομές (μισού έως ενός εκατοστού) και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, έξοδο από το Νοσοκομείο εντός 24ώρου, γρήγορη ανάρρωση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες μετά από 2-3 ημέρες.

 Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι με τη λαπαροσκοπική προσπέλαση αντιμετωπίζονται και τα προβλήματα από άλλες, παράλληλες παθολογίες (γυναικολογικά αίτια) καθώς και ιδιάζουσες τεχνικές δυσκολίες (έκτοπη, οπισθοτυφλική ή υφηπατική θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης).