Παχύ Έντερο

Με τον όρο παθήσεις του παχέος εντέρου αναφερόμαστε στις διαταραχές που επηρεάζουν την ικανότητα του εντέρου να λειτουργήσει σωστά. Σε αυτές τις παθήσεις περιλαμβάνονται οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες, ο αποφρακτικός ή μηχανικός ειλεός, η εκκολπωμάτωση – εκκολπωματίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, οι κακοήθεις όγκοι (λεμφώματα, καρκινοειδείς όγκοι), οι καλοήθεις όγκοι (πολύποδες, λιπώματα, λειομυώματα), η νόσος του Crohn, η πρόπτωση του ορθού, η στένωση ή απόφραξη μεσεντέριων αρτηριών ή φλεβών, το σύνδρομο Gardner, το σύνδρομο Peutz – Jeghers και η συστροφή του εντέρου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ;

Το παχύ έντερο ή κόλον αποτελεί το κατώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα, όπου γίνεται η τελική απορρόφηση του νερού και η μετατροπή των άπεπτων τροφικών υπολειμμάτων σε κόπρανα. Χωρίζεται σε (ΔΕ) κόλον (περιλαμβάνει το τυφλό κόλον με τη σκωληκοειδή απόφυση), το εγκάρσιο κόλον, το (ΑΡ) ή κατιόν κόλον, το σιγμοειδές κόλον και το ορθό ή απευθυσμένο κόλον (το τελικό τμήμα που καταλήγει στον πρωκτό). Οι παθήσεις του παχέος εντέρου διακρίνονται σε καλοήθεις (πολύποδες, εκκολπωμάτωση, φλεγμονές κλπ) και κακοήθεις (καρκίνος του παχέος εντέρου).

ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΩΣΗ

Ονομάζεται η δημιουργία μικρών προβολών του εντερικού βλεννογόνου μέσα από ευένδοτα σημεία του εντερικού τοιχώματος (κυρίως τα σημεία εισόδου αγγείων στο τοίχωμα), που καλούνται εκκολπώματα, και οφείλεται σε χρόνια αύξηση της πίεσης μέσα στον αυλό του παχέος εντέρου. Είναι μια συνηθισμένη κατάσταση σε ηλικιωμένα άτομα, αλλά τελευταία απαντάται όλο και πιο συχνά σε νεότερους με κακές καθημερινές συνήθειες: σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής, χαμηλή περιεκτικότητα τροφών σε φυτικές ίνες, υπερβολική κατανάλωση καφέ κι αλκοόλ, αλλά και λόγω των νεότερων τεχνολογικών δυνατοτήτων για μια πιο έγκαιρη διάγνωση.

Εκκολπωματίτιδα είναι η φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων εκκολπωμάτων μετά την παγίδευση κοπράνων στο εσωτερικό τους και την ανάπτυξη μικροβίων.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

α) ρήξη αγγείου του εντερικού τοιχώματος και σοβαρή αιμορραγία (εντερορραγία),

β) ρήξη εκκολπώματος και διάτρηση παχέος εντέρου (μετά από σοβαρές ή επαναλαμβανόμενες εκκολπωματίτιδες), δημιουργία αποστήματος ή πρόκληση σοβαρής κοπρανώδους περιτονίτιδας,

γ) Επανειλημμένες εκκολπωματίτιδες προκαλούν συρίγγια και επικοινωνία του παχέος εντέρου με άλλα όργανα της κοιλιάς (ουροδόχος κύστη, κόλπος στις γυναίκες) ή στένωση και απόφραξη του εντέρου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συνήθως τα εκκολπώματα δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί ν’ ανακαλυφθούν τυχαία, συνοδεύουν όμως σχεδόν πάντα μια προβληματική λειτουργικότητα του παχέος εντέρου (ήπιες κράμπες, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα). Ένας στους πέντε ασθενείς με εκκολπώματα εμφανίζει, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, μια κρίση εκκολπωματίτιδας: πόνο και ευαισθησία στη (ΑΡ) κάτω κοιλιακή χώρα, ρίγος και πυρετό, εμετούς, αιμορραγία και έντονη δυσκοιλιότητα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Γίνεται ενδοσκοπικά (κολονοσκόπηση) ή απεικονιστικά (βαριούχος υποκλυσμός, αξονική τομογραφία κοιλίας). Προηγμένη, τεχνολογικά, απεικόνιση προσφέρει η αξονική κολονογραφία (Virtual Colonoscopy), με την οποία μπορεί να ελεγχθεί και ν’ αναπαραχθεί ψηφιακά το εσωτερικό του παχέος εντέρου χωρίς να υποβληθεί ο ασθενής σε κολονοσκόπηση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 • ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

α) αύξηση πρόσληψης υγρών και φυτικών ινών στη διατροφή (25-30 gr φυτικών ινών καθημερινά) ελαττώνει την επίπτωση της εκκολπωμάτωσης και των επιπλοκών της.

β) αύξηση φυσικής δραστηριότητας.

γ) αποφυγή κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων καφέ κι αλκοόλ.

 • ΚΡΙΣΗ ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑΣ

Χορήγηση αντιβιοτικών, αναλγητικών και αντιπυρετικών, προσωρινή υγρή δίαιτα (καλύτερα σε Νοσοκομειακό περιβάλλον).

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Είναι ο δεύτερος πιο συχνός και πιο θανατηφόρος καρκίνος στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνο του παχέος εντέρου και η συχνότητα αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό.

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΟΣΟΣ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ, ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ 90%!

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

 • Προχωρημένη ηλικία.
 • Θετικό οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο παχέος εντέρου και πολύποδες.
 • Διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λίπη και θερμίδες.
 • Καθιστική ζωή, παχυσαρκία.
 • Σακχαρώδης διαβήτης.
 • Κάπνισμα και αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες.
 • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn).

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Κατά τ’ αρχικά στάδια της νόσου είναι δυνατή η απουσία ενοχλήσεων ή συμπτωμάτων. Πιθανές εκδηλώσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν τα ακόλουθα:

α) Μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα, αλλαγή στη σύσταση των κοπράνων με περισσότερη βλέννη που εμμένει για περισσότερο από 2 εβδομάδες).

β) Αιμορραγία από τον πρωκτό ή παρουσία αίματος αναμεμιγμένου με τα κόπρανα ή που τα επαλείφει (ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ!).

γ) Εμμένουσα δυσφορία στην κοιλιακή χώρα (κράμπες, φουσκώματα, αίσθημα πόνου).

δ) Αίσθηση ατελούς κένωσης του εντέρου.

ε) Αδυναμία ή κόπωση.

στ) Ανεξήγητη απώλεια βάρους.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ – ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

 • Αναζητήστε ιατρική βοήθεια όταν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα ή εμμένουσα αλλαγή των εντερικών συνηθειών.
 • Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης (περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που ασκούν αντικαρκινική δράση).
 • Περιορισμός των κορεσμένων λιπών ζωικής προέλευσης (κόκκινο κρέας, γάλα, λιπαρά τυριά).
 • Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ (2 ποτά / ημέρα για τις γυναίκες, 3 ποτά / ημέρα για τους άνδρες).
 • Διακοπή καπνίσματος.
 • Σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον 30’ τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος.

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ

 • Αιματολογική εξέταση κοπράνων (Mayer test): μετά τα 40 έτη ανά 2ετία και μετά τα 50 ανά έτος. Aνιχνεύει την ύπαρξη αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ!
 • Εικονική Κολονογραφία (υπό αξονικό τομογράφο): ανώδυνη και καλά ανεκτή μέθοδος παρακολούθησης (screening) του εντέρου, όπου χρειάζεται (οικογενειακό ιστορικό κλπ).
 • Κολονοσκόπηση μετά τα 50 ανά 5ετία και σε άτομα υψηλού κινδύνου μετά τα 40 ανά έτος. Η κολονοσκόπηση είναι η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση: Πολυποδίασης παχέος εντέρου, Καρκίνου παχέος εντέρου, Φλεγμονών και Φλεγμονωδών Νόσων παχέος εντέρου, Αγγειοδυσπλασιών, Εκκολπωμάτωσης.
 • Ενδοσκοπική κάψουλα: Μεταδίδει εικόνα από μικροσκοπική κάμερα ενσωματωμένη σε διαφανή κάψουλα 26 mm, που διαβαίνει όλο το λεπτό και το παχύ έντερο και εντοπίζει εστίες κρυφής αιμορραγίας.

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ:

Μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης στους ασθενείς που πάσχουν από Ελκώδη Κολίτιδα ή Νόσο του Crohn, οι οποίες ανιχνεύονται με εξέταση αίματος για Αντικυτταροπλασματικά αντισώματα p-ANCA & c-ANCA (διαγνωστικά φλεγμονωδών νόσων του εντέρου).

ΜΟΡΙΑΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ:

Γονιδιακή ανάλυση για  Οικογενή Αδενωματώδη Πολυποδίαση (FAP), Πολλαπλή Αδενωματώδη Πολυποδίαση (ΜΑP), Κληρονομικού μη-πολυποδιακού Καρκίνου του παχέος εντέρου (HNPCC), Οικογενή μη-πολυποδιακού Καρκίνου του παχέος εντέρου (FNPCC).

Recent Posts

Start typing and press Enter to search