fbpx

Πλήρης οδηγός αιμορροΐδες τι ειναι

Οι εμφάνιση αιμορροΐδων μπορεί να απασχολήσει έως και το 80% του πληθυσμού σε κάποια φάση της ζωής τους, με αποτέλεσμα κακή ποιότητα ζωής, αναστολή της καθημερινής δραστηριότητας, αιμορραγία, κνησμό και έντονο πόνο. Όμως τελικά αιμορροΐδες τι ειναι;

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

  • Αν χρειάζονται δύο ή περισσότερες ημέρες για αφόδευση ή αν χρειάζονται πάνω από 5 λεπτά για την ολοκλήρωση της, η ιατρική διερεύνηση και η αντιμετώπιση είναι απαραίτητη. 
  • Η αλόγιστη και μακροχρόνια χρήση καθαρτικών και υπακτικών σκευασμάτων μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο παχύ έντερο.
  • Η χρήση τοπικών πρωκτικών αλοιφών (ιδίως όταν περιέχουν κορτιζόνη) προσφέρει μόνο παροδική ανακούφιση των συμπτωμάτων και περικλείει τον κίνδυνο σοβαρών περιπρωκτικών δερματίτιδων.
  • Όταν οι αιμορροΐδες επιμένουν με πόνο, διόγκωση ή και αιμορραγία και δεν ανατάσσονται μέσα στο ορθό, τότε χρειάζεται κάποιου είδους  επεμβατική μέθοδος.
Αιμορροΐδες τί είναι

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Η θεραπεία των αιμορροΐδων πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με το στάδιο αιμορροϊδοπάθειας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.Κάθε ασθενής εξετάζεται ενδελεχώς (κλινική εξέταση) και συμπληρωματικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν απεικονιστικές μέθοδοι (ορθοσκόπηση, ενδο-ορθικός υπέρηχος, μαγνητική τομογραφία).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΙΧΜΗΣ

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ HAL – RAR:

εγχειριση αιμορροιδων επέμαση αιμοορροιδων χειρουργος αιμορροιδων laser λεισερ τιμη κοστος

Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε μια νέα χειρουργική μέθοδος η η οποία στοχεύει το αίτιο της αιμορροϊδοπάθειας, δηλαδή τη χαλάρωση του στηρικτικού συνδετικού ιστού και την πρόπτωση του εντερικού βλεννογόνου. 

Με τη μέθοδο αυτήν αντιμετωπίζεται αιτιολογικά η αιμορροϊδοπάθεια και αποτελεσματικά η πρόπτωση και η αιμορραγία (μέχρι σήμερα πάνω από 200.000 ασθενείς παγκοσμίως έχουν υποβληθεί σε αυτήν την τεχνική με θεαματικά αποτελέσματα).

Διακόπτεται η αιματική τροφοδοσία των όζων, μετά από εντόπιση και απολίνωση του αιμορροϊδικού αγγείου με σύγχρονο σύστημα υπερήχων (HAL), με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση τους και συνοδεύεται με ανόρθωση του προσπίπτοντα αιμορροϊδικού βλεννογόνου (αιμορροϊδοπηξία κατά RAR).Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένας συνδυασμός τεχνικών (υβριδική αντιμετώπιση), τις οποίες οφείλει να γνωρίζει και μπορεί να εφαρμόσει ο εξειδικευμένος Χειρουργός, για την καλύτερη και ασφαλέστερη αντιμετώπιση δύσκολων και παραμελημένων αιμορροϊδοπαθειών (HAL – RAR + εκτομή με ψαλίδι υπερήχων, HAL + Laser ή RF).

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η αναίμακτη, ανώδυνη χωρίς τραυματική επιφάνεια και μικρής διάρκειας παρέμβαση (20 – 30’) εξασφαλίζει σύντομη μετεγχειρητική παραμονή στην Κλινική (DAY CLINIC ή έως 24 ώρες) και σύντομη μετεγχειρητική ανάρρωση (2 – 3 ημέρες), κάνοντας τη μέθοδο κατάλληλη για πολυάσχολους ασθενείς και επιτυγχάνει ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών ενοχλημάτων (πόνος, κάψιμο, αιμορραγία), την αποφυγή στένωσης ή ακράτειας, υποτροπής (˂ 10%) και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΗΞΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LASER

Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις επέτρεψαν τη χρήση ενέργειας Laser στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας (αιμορρoϊδοπηξία με Laser).  

Πρόκειται για μία αναίμακτη και ανώδυνη θεραπεία, που αποκαθιστά τη φυσική ανατομία χωρίς τη χρήση ξένων υλικών ή ραμμάτων.

Δεν αφαιρούνται οι αιμορροϊδικοί όζοι αλλά θρομβώνονται οι τροφοφόρες αρτηρίες και  συρρικνώνονται και ουλοποιούνται τελικά οι αιμορροΐδες, μέσω μιας φωτοπηξίας που προκαλεί η δέσμη laser, συγκεκριμένου μήκους κύματος και βάθους, χωρίς βλάβη του εντερικού βλεννογόνου και δημιουργία μετεγχειρητικών ουλών, που μπορούν να προκαλέσουν μετεγχειρητικές στενώσεις.

Η διάρκεια είναι 15-30 λεπτά, σύντομη νοσηλεία λίγων ωρών, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, ακράτεια, υποτροπή, νοσηλεία μιας ημέρας (DAY CLINIC) και με γρήγορη επάνοδο στην καθημερινότητα (1-2 ημέρες).Η απουσία εκτομής και μετεγχειρητικής αιμορραγίας καθιστά τη μέθοδο ιδανική για ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια 2ου – 3ουβαθμού με προβλήματα πηκτικότητας αίματος, ή υπό αντιπηκτική αγωγή (δε χρειάζεται διακοπή).

Σύγχρονη χειρουργική Πρωκτολογοι Αθηνα

Τα πιο συχνά προβλήματα που απαντώνται σ’ ένα Ορθοπρωκτικό Ιατρείο αφορούν το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, που ονομάζεται ορθό ή απευθυσμένο και την περιοχή του πρωκτού: διαταραχές των συνηθειών του παχέος εντέρου (δυσκοιλιότητα) με ή χωρίς παρουσία αιμορροϊδοπάθειας, οι παθήσεις της ορθοπρωκτικής περιοχής (ραγάδα, περιεδρικό απόστημα με ή χωρίς συρίγγιο, κονδυλώματα ορθοπρωκτικού σωλήνα, διάφορες δερματικές βλάβες όπως η πυώδης ιδρωταδενίτιδα) και οι όγκοι ορθού και πρωκτού.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά για την κάθε πάθηση και την σύγχρονη αντιμετώπιση που ακολουθούν οι Πρωκτολογοι Αθηνα στο άρθρο που έγραψε ο Γενικός Χειρουργός Πειραιά στο περιοδικό AthensWeekly


Περισσότερα άρθρα από τον κ.Μπινιάρη σχετικά με το θέμα:

Συριγγια — Πλήρης οδηγός

Η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να στοχεύει στην ανεύρεση και καταστροφή στα περιεδρικα συριγγια σε όλη του την πορεία και με τα δύο στόμια και στη διατήρηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού του πρωκτού και της εγκράτειας, στις περιπτώσεις διασφιγκτηριακής πορείας του συριγγίου.

Kυστη κοκκυγος συμπτωματα και πλήρης οδηγός

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια φλεγμονή της μεσογλουτιαίας περιοχής και του κόκκυγα.

Δημιουργείται από τη διείσδυση τριχών της περιοχής λόγω παρατεταμένης καθιστικής θέσης (γνωστή και ως νόσος των οδηγών ή νόσος του Jeep) ή, σπανιότερα, από έγκλειστα δέρματος κατά την εμβρυϊκή ζωή.Είναι συχνότερη στους άνδρες, μεταξύ της εφηβείας και 40 ετών, στους δασύτριχους και παχύσαρκους.

Recent Posts