ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟΣ ΓΑΣΤΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ
Η παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, αποφρακτική άπνοια ύπνου, ορισμένα είδη καρκίνου, οστεοαρθρίτιδα και άσθμα. Συνήθως οφείλεται α) σε υπερβολική πρόσληψη τροφών, που έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, β) σε έλλειψη σωματικής άσκησης και γ) σε γενετική προδιάθεση.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ;
Η Παχυσαρκία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (1998), είναι μια χρόνια νοσογόνος κατάσταση, που συνοδεύεται από σοβαρές μεταβολικές διαταραχές, γνωστές και ως ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ (κοιλιακή παχυσαρκία + 2 παράγοντες από: υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, υπερτριγλυκεριδαιμία, χαμηλή HDL χοληστερόλη), καθώς και από πλήθος άλλων παρενεργειών όπως μυοσκελετικά προβλήματα, υπογονιμότητα, προδιάθεση για καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου κλπ., που οδηγούν σε συντόμευση της ζωής έως και 20 χρόνια.
ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ:
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό, που ακολουθεί την αύξηση του σωματικού βάρους.
ΑΙΤΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ:
Γενετικοί, νευροχημικοί και ψυχολογικοί παράγοντες διακρίνουν την Παχυσαρκία σε ΕΝΔΟΓΕΝΗ (μεταβολικές, ενδοκρινολογικές διαταραχές, διαταραχές των γονιδίων ob 1 & 2 – 5 % των περιπτώσεων) και σε ΕΞΩΓΕΝΗ (ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες που οδηγούν στην πολυφαγία, καθιστικό τρόπο ζωής και ελαττωμένη καύση θερμίδων – 95 % των περιπτώσεων).
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ;
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος Δ.Μ.Σ. (BMI = Body Mass Index) είναι η διεθνής μονάδα μέτρησης της θρεπτικής κατάστασης του οργανισμού και προκύπτει όταν διαιρέσουμε το βάρος δια του τετραγώνου του ύψους, σύμφωνα με τον τύπο: ΔΣΒ = Βάρος / Ύψος2.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ – Δ.Μ.Σ.:

- Αποτελεί παλαιά, δοκιμασμένη μέθοδο με καλά αποτελέσματα (σταδιακή απώλεια 60 – 70% του επιπλέον βάρους εντός 2-3 ετών, μικρή χειρουργική παρέμβαση – λαπαροσκοπική τοποθέτηση) και ομαλή μετεγχειρητική πορεία (παραμονή στην κλινική για ένα 24ωρο).
- Απαιτεί πολύ καλή συμμόρφωση στη διατροφική συμπεριφορά μετεγχειρητικά, με την κατανάλωση τροφής πολύ καλά μασημένης και διαμοιρασμένης σε, τουλάχιστον, πέντε γεύματα ανά ημέρα και συγκεκριμένη ποσότητα ανά γεύμα.
- Πρέπει να συνοδεύεται από αλλαγή τρόπου ζωής με ήπια άσκηση και ποιοτικό έλεγχο της τροφής (αποφυγή αναψυκτικών, μαλακών τροφών με υψηλή θερμιδική αξία, γλυκών, αλκοόλ).
- Πλεονεκτεί στη δυνατότητα παρέμβασης, μέσω ρυθμίσεων, και επανεκκίνησης στις περιπτώσεις που ο μεταβολισμός παρουσιάζει μείωση ρυθμού ή πλήρη αναστολή καύσεων (φαινόμενο Cannon ή “switch off” – αντίσταση στην περαιτέρω κινητοποίηση θερμίδων από καύση λίπους).
ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΙΝΑΙ:
- α) Αλλαγή της θέσης του δακτυλίου, λόγω κακής μετεγχειρητικής συμπεριφοράς των ασθενών, σε σχέση με το μέρος του στομάχου που περικλείει, με αποτέλεσμα τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου έως την εμφάνιση εμετού και αναγωγών τροφής κατά την κατάκλιση, που μπορούν να οδηγήσουν σε πνευμόνια από εισρόφηση (1 – 3 % των περιπτώσεων).
- β) Διάβρωση του γαστρικού τοιχώματος, λόγω παρατεταμένης παραβίασης της χωρητικότητας του γαστρικού θύλακα η οποία αντιμετωπίζεται με γαστροσκοπική αφαίρεση (0,3 %).
Αγαπητέ ασθενή,
Υπεβλήθηκες σε μία επέμβαση Χειρουργικής Παχυσαρκίας με σκοπό τη βοήθειά της στην αλλαγή τρόπου ζωής που πρέπει να υιοθετήσεις για να χάσεις λίπος και να διατηρήσεις αυτή την απώλεια λίπους!
Η επέμβαση δεν πρόκειται ποτέ να υποκαταστήσει τη δική σου συνειδητή και έμπρακτη συμμετοχή στην επίτευξη αυτού του στόχου και απαιτεί τη συνεργασία σου!
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΑΥΣΤΗΡΑ
- Το μάσημα τσίχλας και την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών (προκαλούν αεροφαγία!).
- Τη λαιμαργία (τρώμε αργά – μασάμε καλά και πολύ!) και την παραβίαση του κορεσμού (τρώμε συγκεκριμένη ποσότητα τροφής σε κάθε γεύμα!).
- Τη λήψη τροφής μόνο 1 – 2 φορές την ημέρα (λαμβάνονται μικρής ποσότητας γεύματα ανά 2 – 3 ώρες και σε ήσυχο περιβάλλον!).
- Την κατανάλωση μαλακής σύστασης τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας (κρέμες και μαλακά γλυκά, κρέμα γάλακτος, παγωτά, snacks, γαριδάκια, κλπ!).
- Την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης (ανεμπόδιστη πηγή θερμίδων!).
- Τη λήψη υγρών μαζί με το γεύμα (μικρή ποσότητα υγρών μισή ώρα πριν και 1 ώρα μετά το γεύμα!).
Ακολουθούν οι βασικές μετεγχειρητικές οδηγίες που, ανάλογα με την επέμβαση που επέλεξες, ισχύουν για διαφορετικό χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση.
1Η ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Η διατροφή σου θα γίνεται ΜΟΝΟ με ΥΓΡΑ (ΝΕΡΟ, ΤΣΑΪ, ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΠΛΗΡΕΣ ΓΑΛΑ, ΑΡΑΙΟΣ ΚΑΦΕΣ ΦΙΛΤΡΟΥ, ΧΥΜΟΥΣ, ΖΩΜΟ ΑΠΟ ΚΡΕΑΣ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΨΑΡΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΩΜΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ). ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ 20 gr ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ ΣΕ 1 ΠΟΤΗΡΙ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ + 1 ΜΠΑΝΑΝΑ ΑΛΕΣΜΕΝΑ ΣΤΟ BLENDER × 2 ΦΟΡΕΣ / ΗΜΕΡΑ (ΠΡΩΙ – ΒΡΑΔΥ).
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 4 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ, ΚΑΦΕ, ΞΥΝΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ (ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΓΑΣΤΡΙΚΟ ΣΠΑΣΜΟ!).
Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΑΒΑΝΟΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 2 – 3 LT / ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 1 ΦΛΥΤΖΑΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΣΑΪ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ( ̴200 ml) και με σταδιακή λήψη (1 γουλιά – διάλειμμα 2 λεπτών – επόμενη γουλιά!).
2Η ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Στη διατροφή προσθέτουμε την κατανάλωση ΜΑΛΑΚΩΝ, ΑΛΕΣΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΩΝ (ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΖΩΜΟΥ ΑΠΟ ΚΡΕΑΣ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΨΑΡΙ ΜΕ ΛAXANIKA ΚΑΙ ΡΥΖΙ, ΠΟΥΡΕΣ, ΦΑΒΑ, AYΓΟ ΜΕΛΑΤΟ, ΤΟΝΟΣ & ΚΙΜΑΣ ΑΛΕΣΜΕΝΟΣ, ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ, ΒΟΥΤΥΡΟ, ΜΕΛΙ, ΤΡΑΧΑΝΑΣ, ΟΣΠΡΙΑ ΚΑΛΑ ΒΡΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΕΣΜΕΝΑ, ΚΡΕΜΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ, ΡΥΖΟΓΑΛΟ, ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΦΥΣΙΚΗ ΦΡΟΥΤΟΚΡΕΜΑ). ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ 40 gr ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ / ΗΜΕΡA (ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ) ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
Η συνολική ποσότητα ανά γεύμα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ ΕΝΑ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΓΙΑ ΤΣΑΪ ( ̴200 ml) και πρέπει να λαμβάνεται σταδιακά (1 κουταλιά – διάλειμμα 2 λεπτών – επόμενη κουταλιά!).
3Η ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Αρχίζεις να προσθέτεις ΣΤΕΡΕΑ, ΜΑΛΑΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΜΑΛΑΚΑ ΛΑΔΕΡΑ, ΚΙΜΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΑΛΑ ΑΛΕΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥMENΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ! (π.χ. ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ, ΜΑΛΑΚΑ ΨΗΤΑ ΟΠΩΣ ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ή ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ, ΦΙΛΕΤΟ ΑΠΑΧΟΥ ΨΑΡΙΟΥ, ΜΑΛΑΚΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ KAΛΑ ΜΑΣΗΜΕΝΟΥΣ).
Η ποσότητα των στερεών ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΚΡΑΣΙΟΥ ( ̴50 ml) γιατί αυξάνoνται σε όγκο με το μάσημα και την πρόσμιξη σάλιου και πρέπει να μασιούνται πολύ καλά (μπουκιά – καλό μάσημα – διάλειμμα 2 λεπτών – επόμενη μπουκιά!).
4Η ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Μπορείς να καταναλώσεις ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ με προσοχή και καλό μάσημα.
H ποσότητα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑ τα 50 ml μασημένης τροφής (ένα ποτήρι του κρασιού) ανά γεύμα!
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ορισμένα είδη τροφών που απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση και καλύτερο μάσημα: ΜΑΚΡΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΙΝΕΣ (ΣΠΑΝΑΚΙ, ΧΟΡΤΑ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ, ΜΠΡΟΚΟΛΟ), ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ (ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΒΡΑΣΙΜΟ!!!).
ΠΡΟΣΟΧΗ:
*OΧΙ ΑΛΚΟΟΛ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 3ΜΗΝΟ !!!
*ΟΧΙ ΜΟΣΧΑΡΙ ΨΗΤΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 3ΜΗΝΟ!!!
*ΟΧΙ ΠΟΛΛΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ!!
METEΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
1ΟΣ – 3ΟΣ – 6ΟΣ – 9OΣ – 12ΟΣ ΜΗΝΑΣ META THN EΠEMBAΣH.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΕΑΝ!!
- ΝΙΩΣΕΤΕ ΕΝΤΟΝΟ ΚΑΨΙΜΟ Ή ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΑΙ OΠΙΣΘΟΣΤΕΡΝΙΚΑ!
- ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΓΩΓΕΣ ΓΑΣΤΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΥΣΜΙΚΟ ΒΗΧΑ!
- ΚΑΝΕΤΕ ΕΜΕΤΟ ΜΕ ΤΡΟΦΩΔΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ!
- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΕΡΥΘΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΙΚΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ!
- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΠΥΡΕΤΟ > 38 °C !