ΑΧΑΛΑΣΙΑ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Πρόκειται για μια κινητική διαταραχή του οισοφάγου, άγνωστης αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από το διαλείποντα περισταλτισμό του οισοφαγικού σωλήνα (ανυπαρξία προωθητικού κύματος) και την απουσία χαλάρωσης του Κ.Ο.Σ. ώστε να επιτραπεί η δίοδος των τροφών προς το στόμαχο.

  • Αφορά κυρίως ηλικίες 40-60 ετών, με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα.
  • Θεωρείται προκαρκινική βλάβη, γιατί έως και 10% των ασθενών μπορεί να εμφανίσει καρκίνο του οισοφάγου.

Τα συμπτώματα είναι:

  • Δυσφαγία (δυσκολία κατάποσης της τροφής και αίσθημα «κολλήματος» σε κάποιο σημείο του οισοφάγου).
  • Αναγωγές άπεπτης τροφής (λόγω συσσώρευσης των τροφών στον οισοφάγο). Αυτό εάν συμβεί κατά τη βραδινή κατάκλιση μπορεί να προκαλέσει πνευμονία από εισρόφηση και πνευμονικά αποστήματα.
  • Αδυναμία και απώλεια βάρους ( λόγω υποθρεψίας).

Η διάγνωση γίνεται με απεικονιστικές και ενδοσκοπικές μεθόδους (διάβαση οισοφάγου με γαστρογραφίνη ή βαριούχο γεύμα, οισοφαγοσκόπηση) αναδεικνύουν την κατάσταση σπαστικότητας του οισοφάγου και σε συνδυασμό με την ενδοσκοπική μανομετρία αποδεικνύεται το πρόβλημα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Με ειδικά μυοχαλαρωτικά και περισταλτικά φάρμακα αλλά με πτωχά αποτελέσματα.

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Έχουν εφαρμοστεί διάφορες μέθοδοι που στοχεύουν στη διάταση του Κ.Ο.Σ. (διαστολές, έγχυση botox στο σφιγκτήρα) με προσωρινά αποτελέσματα.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

  • Αποτελεί την οριστική λύση στο πρόβλημα, γίνεται λαπαροσκοπικά, διαρκεί 1-2 ώρες και την επόμενη μέρα ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από το Νοσοκομείο με ειδικές οδηγίες διατροφής κατά το πρώτο 15μερο.
  • Γίνεται μία κάθετη τομή λίγων εκατοστών στο μυϊκό χιτώνα του κοιλιακού οισοφάγου (μυοτομή κατά Heller), ώστε να καταργηθεί ο μυϊκός τόνος του Κ.Ο.Σ. Για ν’ αποφευχθεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορεί να συμπληρωθεί με μία τεχνική θολοπλαστικής (κατά Toupet) του γαστρικού θόλου γύρω από τον διατμημένο κοιλιακό οισοφάγο.